10 nejčastějších mýtů o jídle

O jídle se traduje řada mýtů, zde je deset těch nejrozšířenějších.

Mléko zahleňuje

Pití mléka nebo konzumace jiných mléčných výrobků nezvyšuje produkci hlenu v těle. Lidé s chřipkou a nachlazením se jim tedy vyhýbat nemusí.

Po cukru jsou děti hyperaktivní

Cukr hyperaktivitu dětí nezpůsobuje. Studie prokázaly, že chování dětí, které jedly slazené pokrmy, bylo stejné jako dětí, kterým bylo podáváno jídlo bez cukru. Nicméně s cukrem to není dobré u dětí přehánět.

Alkohol zahřeje

Alkoholické nápoje vyvolávají pocit tepla, protože rozšíří cévy a stimulují nervová zakončení a pokožce. Ve skutečnosti ale mohou tělesnou teplotu snížit. Tak pozor!

Alkohol zabíjí mozkové buňky

Není pravda ani toto. Alkohol našemu tělu zrovna dvakrát neprospívá, zejména ten tvrdý, ale mozkové buňky nezabíjí. Jinak je to ovšem u notorických alkoholiků, kteří je mohou ztrácet při abstinenčních příznacích.

Vitamín C pomáhá proti nachlazení

Vitamín C nefunguje jako prevence běžného nachlazení, může ale pomoci ochránit při cvičení za chladného počasí nebo zkrátit dobu léčení.

Detoxikační diety

Populárním mýtem je, že některé diety pomáhají detoxikaci a mohou z těla odstranit některé škodlivé látky. Ve skutečnosti to naše játra a ledviny provádějí stále a automaticky.

Vegani mají málo proteinů

Vegetariánská nebo veganská strava dodává ve většině případů dostatek proteinů pro dostatečnou výživu. Někdy ale potřebuje doplnit o jiné složky, například vitamín B12.

Pálivé jídlo způsobuje žaludeční vředy

Pro zdravého člověka nejsou káva nebo ostré pokrmy příčinou žaludečních vředů.

Margarín je zdravější než máslo

Margarín i máslo mají prakticky stejně kalorií. Rozdíl je, že máslo je tuk živočišného původu a margarín rostlinného. Což vyvrací také mýtus, že je margarín vyroben z ropy. Pravda není ani to, že jsou všechny margaríny zdravější! Některé totiž obsahují transmastné kyseliny, a proto pokud se rozhodnete pro margarín, dávejte právě na tuhle složku pozor!

Mrkev zlepšuje zrak

Tento mýtus vznikl za 2. světové války. Je sice zdravá, skvělý zrak ale nezařídí. Lidem s nedostatkem vitamínu A ale může pomoci lépe vidět. A proč mýtus vznikl za války? Britové zkonstruovali nový radar, díky kterému dokázali včas odhalit a následně v boji překvapit mnoho německých stíhaček a bombardérů. Jeho existenci však tajili a v novinách se začalo psát o tom, že všichni piloti RAF jedí hodně mrkve a díky tomu lépe vidí ve tmě. A proč zrovna mrkev? Odpověď je jednoduchá, jednalo se o jednu z mála potravin, které bylo v Británii za války dostatek.

Napsat komentář

(číslicí) (*)

(*) = povinné pole

Vyhledávání
Odkazy
  • Doporučujeme si do vaší kuchyně pořídit kvalitní kuchyňské potřeby od české značky Tescoma!
Kontakt
    Znáte nějaký recept a chcete se o něj podělit s ostatními?
    Děkujeme! Vděčni budeme za každý váš recept.
Reklama
    Bialetti konvička

    Ideální designový a funkční doplněk do kuchyně pro milovníky kávy

    Moderné kuchyne

    Návrhy kuchýň v 3D od ORESI ZADARMO