Šípkový džem

Máme zde období, kdy dozrávají šípky. Udělejte si krátkou procházku do přírody a jistě na nějaké narazíte. Šípkové plody jsou bohaté na vitamín C, to je poměrně znávám věc, obdobně jako šípkový čaj. Ale už jste někdy vyzkoušeli šípkový džem? Nyní si jej můžete připravit dle našeho receptu.

Doporučujeme sbírat plody až po dozrání, tj. měkké, nebo pro prvním mrazíku, kdy jsou vyzrálejší a je s nimi mnohem snadnější práce.

Šípky

Suroviny:
1,5 kg šípků
250 g cukru
3 ks hřebíčku

Postup na přípravu šípkového džemu

Očištěné šípky, zbavené stopek a takzvaných bubáků, omyjeme a dáme na 20 minut vařit. Dle chuti přidáme hřebíček. Během vaření můžeme šípky vařečkou trochu pomačkat, aby byly ještě měkčí.
Uvařené šípky přecedíme přes velké husté síto, aby se šípky zbavily semínek a slupek.

Takto připravené šípkové pyré osladíme cukrem. Pokud je pyré stále řídké, necháme ještě chvilku vyvařit přebytečnou vodu.
Šípkové pyré naplníme do menších skleniček, zavíčkujeme a postavíme do pekáče, kam na dno přilejeme asi 2 cm vody. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 100°C a necháme sterilovat asi 15 minut. Po této době skleničky vyndáme a necháme vychladnout.

Napsat komentář

(číslicí) (*)

(*) = povinné pole

Vyhledávání
Odkazy
  • Doporučujeme si do vaší kuchyně pořídit kvalitní kuchyňské potřeby od české značky Tescoma!
Kontakt
    Znáte nějaký recept a chcete se o něj podělit s ostatními?
    Děkujeme! Vděčni budeme za každý váš recept.
Reklama
    Bialetti konvička

    Ideální designový a funkční doplněk do kuchyně pro milovníky kávy

    Moderné kuchyne

    Návrhy kuchýň v 3D od ORESI ZADARMO