Grilovaná cuketa s bylinkami a sýrem

Podzim na českých zahrádkách patří dozrávajícím dýním a cuketám. Dnes si ukážeme jak chutně zpracovat právě cuketu, připravíme z ní výborný předkrm.

Suroviny:
4 mladé cukety
100 g fety
100 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
hrst posekaných bylinek (bazalka, roketa, tymián, koriandr, oregano)
sůl

Postup na přípravu grilované cukety

Omytou cuketu i se slupkou nakrájíme na středně silná kolečka. V misce si nejprve připravíme marinádu. Smícháme olivový olej se solí, utřeným česnekem a čerstvými nebo sušenými bylinkami, které můžeme v nouzi nahradit směsí grilovacího koření. Poměr jednotlivých surovin (zejména oleje, česneku a koření) lze upravovat podle chuti. Do marinády lze přidat i kapku bílého vína.
Plátky cukety olejovou marinádou prolijeme a necháme alespoň hodinu uležet. Plátky svineme do závitku, ten naplníme sýrem, pomocí mašlovačky potřeme marinádou a napíchneme na špízové jehly nebo špejle.
Při pečení (grilování) špízy potíráme a několikrát je také obrátíme. Pečeme, dokud nemají pěknou zlatavou kůrčičku.
Na závěr ještě ozdobíme čerstvými bylinkami. Podáváme s křupavým pečivem. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *